Therapeut
Altervita is de praktijk van Nicky Kortum. Ik ben in 2000 afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen met als eindspecialisatie neuro- en revalidatiepsychologie. Daarna heb ik de vervolgopleidingen tot GZ-psycholoog BIG en Cognitief gedragstherapeut VGCt® gedaan. Op dit moment ben ik bezig met het behalen van de registratie tot EMDR Europe practitioner. Hiervoor heb ik in het najaar van 2023 de laatste specialistische vervolgtraining gedaan. In 2024 ga ik met de laatste vereisten aan de slag.
Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar werkervaring opgedaan op afdelingen Medische Psychologie in twee academische ziekenhuizen, een kliniek voor revalidatie- en psychische geneeskunde, een verpleeghuis op onder andere afdelingen psychogeriatrie en geriatrische revalidatie (GRZ) en de eerste- en tweedelijns Geestelijke Gezondheidszorg (BGGZ en SGGZ). Na een paar uitstapjes ben ik terug waar ik uiteindelijk toch het meest blij van word, namelijk de neuropsychologie.
Naast mijn praktijk werk ik als gedragswetenschappelijk docent aan de vervolgopleiding specialist ouderengeneeskunde aan het Radboudumc te Nijmegen (VOSON Eerstelijnsgeneeskunde). Dit is een vervolgopleiding voor artsen die zich specifiek willen bekwamen in de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken met verschillende gezondheidsproblemen. Hierbij richt ik me in het bijzonder op onderwijs op het gebied van Geriatrische Revalidatiezorg en ben ik eindverantwoordelijke voor de onderwijsmodule Medisch Leiderschap.
Tenslotte geef ik supervisie voor psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog BIG en psychologen in opleiding tot psychotherapeut BIG. Ook basis- en GZ-psychologen die specifiek op zoek zijn naar neuropsychologische expertise om hun eigen vaardigheden te verbeteren vinden hun weg naar de praktijk.
Therapievormen
Behandeling bestaat uit (technieken uit de) cognitieve gedragstherapie, EMDR, oplossingsgerichte therapie en Acceptance & Commitment Therapie. Deze behandelvormen worden hieronder toegelicht.
Cognitieve gedragstherapie
Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we naar die problemen kijken
Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten invloed hebben op gevoelens en gedrag. Mensen ontwikkelen in hun leven honderden gedachten (cognities) over zichzelf en anderen. In het algemeen bieden deze gedachten ons houvast, het is een manier om de wereld om ons heen te begrijpen en onszelf staande te houden. Sommige gedachten roepen echter ook negatieve gevoelens zoals angst, verdriet of boosheid. Deze kunnen ons op de lange termijn gaan hinderen; er ontstaat een probleem.
Bij cognitieve therapie ligt de nadruk dan op het veranderen van de manier van denken. Als je anders kan leren kijken naar wat je in je greep houdt, veranderen gevoelens en gedrag mee en kan dit je klachten verlichten. Om dit te bereiken wordt er gewerkt met huiswerkafspraken en oefeningen. Eigen inzet is dus essentieel.
EMDR
Een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Ook helpt EMDR goed bij angsten, zoals angst voor terugkerende medische klachten (schrikbeelden).
EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Meer informatie leest u hier.
Oplossingsgerichte therapie
Vraag je af wat je wél wil
De oplossingsgerichte therapie, een stroming binnen de positieve psychologie, is van mening dat reguliere psychologie en psychiatrie te eenzijdig gericht zijn op klachten en te weinig op krachten. Mensen hebben behalve klachten ook krachtbronnen die zij kunnen aanboren om verandering teweeg te brengen.
Omdat behandeling meer is dan herstellen wat er mis is, moet er niet alleen aandacht geschonken worden aan stoornissen, zwakheden en beperkingen, maar ook aan sterke kanten, goede eigenschappen en aan bouwen wat er goed gaat. Oplossingsgerichte therapie laat je onderzoeken hoe je verder kan groeien en wat je leven de moeite waard maakt.
Acceptance & Commitment Therapie
Aanvaard wat je niet kunt veranderen, omarm wat waardevol voor je is
De kern van Acceptance & Commitment Therapie (ACT) is doen wat er voor jou toe doet en daarbij moeilijkheden meenemen omdat ze nu eenmaal bij het leven horen. Het doel van ACT is niet zozeer klachtreductie, maar het verhogen van de kwaliteit van leven en uitbreiden van functioneren. Dit doe je door aan je psychologische flexibiliteit te werken en te onderzoeken wat waardevol voor je is.
Lidmaatschappen
Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt)
Ik sta (nog) niet vermeld op de therapeutenpagina van de Vereniging EMDR Nederland (VEN)